Viis veisaamisen elämänmullistava taika

Viis veisaamisen elämänmullistava taika

Koska olet eksynyt minimalismia käsittelevään blogiin, on hyvinkin mahdollista että olet jo kuullut KonMarista ja siivouksen elämänmullistavasta taiasta. Mutta entäpäs viis veisaamisen elämänmullistava taika? Lausahdus on suomenkielinen väännös kirjasta The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck, joka on Sarah Knightin kirjoittama kansainvälinen bestseller. Englanniksi kirjan sanoma kuulostaa monin verroin coolimmalta, mutta viis veisataan siitä nyt.

Kirjan alkuperäisversio on ollut lukulistallani jo pienen ikuisuuden. Kuitenkin vasta suomennetun version hennon vaaleanpunainen kansi sai minut kiikuttamaan opuksen kirjakaupan hyllyltä kotiin saakka. Jotain taikaa kirjassa oli, sillä luin sen heti kotiin päästyäni yhdeltä istumalta.

viis veisaamisen elämänmullistava taika

Kirjan ytimessä on Knightin kehittämä kaksivaiheinen menetelmä, jolla kuka tahansa voi raivata elämästään kaiken turhan. Kuulostaako etäisesti tutulta? Viis veisaamisen elämänmullistava taika pohjautuu omalla tavallaan Marie Kondon bestselleriin, jonka Knight oli lukenut ja josta hän oli kovasti inspiroitunut. Fyysisen tilan raivaamisen jälkeen hän oli kuitenkin huomannut, että todellinen taika alkaa siitä, kun karsii elämästään asiat jotka ihan tosissaan vituttaa. Nämä asiat ovat harvemmin käsin kosketeltavia tavaroita – nyt puhutaan esimerkiksi asioiden, ilmiöiden, tapahtumien ja ehkä ihmistenkin karsimisesta.

Knightin menetelmä on seuraava: ensin tehdään lista asioista, joista emme halua välittää paskan vertaa. Sitten siirrytään toiseen vaiheeseen, jossa emme anna vittujakaan kyseisistä asioista.

Tässä vaiheessa on muuten mainittava, että jotkut kirjassa esitetyt suomenkieliset termit ovat omaan korvaani turhan lässyttäviä (ja ehkä vain tökerösti käännettyjä). Käytänkin tässä blogitekstissä omia, hiukan paremmin kuvaavia termejä samoista asioista (koska tykkään kiroilla). Jos englanti luistaa, suosittelen tarttumaan kirjan alkuperäisversioon tämän käännöksen sijaan. Mutta noh, takaisin kirjan sanomaan!

viis veisaa

Kuten KonMari-metodissa, myös Knightin menetelmässä elämästä karsittavat asiat tulee käydä läpi helppousjärjestyksessä. Knight esittelee neljä läpi käytävää vitutuskategoriaa:

  1. Asiat
  2. Työ
  3. Ystävät, tutut ja tuntemattomat
  4. Perhe

Jokaisesta aihealueesta tehdään lista asioista, jotka jollain tapaa huolettaa, ärsyttää, vituttaa, mitä ikinä. Sitten asioita aletaan juhlallisesti viivata yli ja niille haistatetaan vitut. 

Yksi kirjan pääpointeista on, että meidän tulisi lakata piittaamasta siitä, mitä muut ihmiset meistä ajattelevat. Vasta tämän jälkeen voidaan todella viis veisata asioista. Suosittelenkin kirjaa lämpimästi kaikille teille, jotka annatte muiden ihmisten mielipiteille liikaa arvoa.

Mitäs minä sitten sain tästä kirjasta irti? Ainakin sain huomata, miten hyvällä lähtötasolla olen viis veisaamisessa. Knight ei mainitse minimalismia kirjassaan sanallakaan, mutta mielestäni hänen oppinsa ovat minimalismia parhaimmillaan. Kirjan lukemisesta tulee mukavan kapinallinen olo! Kirjan inspiroimana jaankin teille lyhyen listan asioista, jotka ei voisi vähempää kiinnostaa minua.

yeah nah

Salilla käyminen – En yksinkertaisesti keksi mitään vastenmielisempää harrastusta kuin salilla käyminen. Ja olen totaalisen kyllästynyt kuuntelemaan ihmisiä jotka valittavat siitä, miten perseestä salilla käyminen on. Minulla on sinulle ratkaisu: älä mene! 

Podcastit – Tiedetään, kaikki kuuntelevat nykyään podcasteja. Olen itsekin ollut mukana tekemässä podcasteja. Mutta ei helvetti, minä en niitä kykene kuuntelemaan. Teen oikeasti mitä tahansa muuta. Visuaalisena ihmisenä imen tiedon itseeni ennemmin vaikka blogitekstien ja videoiden muodossa.

Juhlapyhät – Olen kyllästynyt tuntemaan syyllisyyttä ja häpeää siitä, ettei minulla ole koskaan mitään suunnitelmia juhlapyhille. Juhlin ennemmin ihan tavallisina viikonloppuina – niihin ei liity samanlaisia paineita ja odotuksia.

Täydellinen kroppa – Minulla ei ole minkäänlaista intressiä hankkia itselleni pyykkilautavatsaa tai kyykkypersettä. Haluan syödä suhteellisen terveellisesti, olla terve ja normaalipainoinen, mutta en koskaan kieltäydy donitsista siksi, koska siinä on liikaa sokeria tai kaloreita tai mitä ikinä. 

Euroviisut – En edes keksi tästä mitään sanottavaa. Ei vaan kiinnosta.

Korealainen ihonhoitorutiini

Korealainen ihonhoitorutiini

Miksi minimalisti ostaa merkkivaatteita

Miksi minimalisti ostaa merkkivaatteita