Tutkimusmatkani Tinderissä

Tutkimusmatkani Tinderissä

Tätä tekstiä kirjoittaessani olen asentanut Tinderin puhelimeeni yhteensä kolme kertaa. Ensimmäisellä ja toisella kerralla vannoin, etten sortuisi moiseen roskaan enää koskaan. Enää en vanno, ainoastaan toivon niin.

Seis, aloitetaanpa tarina ihan alusta. Miten modernia deittailukulttuuria vastustavana ihmisenä edes päädyin Tinderiin?

tinder_kokemuksia

Ensimmäinen kerta oli hassu päähänpisto, jonka sain eräänä unettomana yönä sängyssä pyöriessäni. Kova väsymyshän muistuttaa humalatilaa, eikö vain? Parempaa selitystä en käytökselleni keksi. Olin hiljattain päättyneen parisuhteeni aikana vannonut, etten eron koittaessa koskaan menisi Tinderiin. Koskaan!

Minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta varusmiespalveluksesta, mutta Tinderiä selatessani pääsin hyvin nopeasti armeijamaiseen tunnelmaan. VASEN! VASEN! VASEN! VASEN! Kaikki profiilit tuntuivat olevan toisiinsa sulautuvaa kurkkusalaattimassaa, jota huidoin tuoreen kokelaan innolla tarmokkaasti pois silmistäni. Aluksi jaksoin lukea jokaisen profiilitekstin ajatuksen kanssa, mutta lopulta päädyin pyyhkimään naamoja vasemmalle sellaista vauhtia, että jännetupentulehduksen riski oli läsnä. Aika nopeasti kyllästyin yksitoikkoiseen pelaamiseen ja poistin profiilini.

Kului pari kuukautta. Uteliaisuus ja tylsyys nostivat molemmat päätään. Sovelluksen latautuessa toista kertaa puhelimeeni lupasin itselleni, että käyttäytyisin toisin. Tällä kertaa olisin tosissani, antaisin ihmisille mahdollisuuden tutustua minuun. Panostin jopa omaan profiiliini, valitsin kuvat ja tekstin huolella. Kuten arvata saattaa, vituiksihan sekin kerta lopulta meni.

Negatiivisesta asenteestani huolimatta onnistuin molemmilla kerroilla ajautumaan tilanteeseen, jossa jatkoin ihmisiin tutustumista myös Tinderin ulkopuolella. Noilla kerroilla syntyneet ihmissuhteet eivät lopulta kukoistaneet, mutta ainakin opin mitä en tulevalta kumppaniltani missään nimessä halua. Saavutus kai sekin.

Kahden epämiellyttävän kokemuksen jälkeen Tinderin mustamaalaaminen alkoi olla minulle luonteva osa kahvipöytäkeskusteluja. En voinut käsittää miten en onnistunut ensimmäisellä yrittämällä. Todennäköisyydet täydellisen kumppanin löytämiseen Tinderissä ensiyrittämällä on toki samaa luokkaa Loton jättipotin voittamisen kanssa, mutta enhän minä moista myönnä.

 
 

Todennäköisyydet täydellisen kumppanin löytämiseen Tinderissä on samaa luokkaa loton jättipotin voittamisen kanssa

 
 

Valitettavasti tuttavapiirini koostuu Tinderin kannattajista. Mieleeni pulpahtaa heti jopa seitsemän ärsyttävän onnellista ihmistä, jotka ovat onnistuneet kalastamaan unelmiensa kumppanin Tinderin valtamerestä. Vastusteluistani huolimatta jouduin näiden vaaleanpunaista siirappia tihkuvien ihmisten aivopesun uhriksi. Latasin Tinderin kolmannen kerran.

Jos peli ei tunnu etenevän odotusten mukaisesti, kannattaa vaihtaa taktiikkaa. Tällä kertaa minulla ei ollut aikomusta hävitä. Päätin maksaa Tinderistä.

Tinder Goldin myötä eteeni avautui aivan uusi maailma. Sen sijaan että huitoisin profiilikuvia puhelimeni ruudulla toivoen parasta, minulla oli mahdollisuus poimia rusinat pullasta. Tinderin kultajäsenenä pääsin näkemään kaikki ne ihmiset, jotka olivat valinneet profiilini kohdalla ruksin sijaan sydämen. Niitä ihmisiä oli satoja.

Tällainen etuoikeus saattaa kuulostaa kutkuttavalta, mutta tieto lisää tuskaa. Et välttämättä olisi halunnut tietää, että lempiravintolasi ystävällinen tarjoilija haluaa päästä housuihisi. Olisit myös voinut törmätä kaverisi eksään jossain toisaalla. Jos taas tykkääjien joukosta löytyy henkilö, jonka kanssa olet suhteellisen paljon tekemisissä muutenkin, joudut pohtimaan miksei kyseinen tyyppi ole tehnyt aloitetta sovelluksen ulkopuolella.

Tiesitkö muuten, että Tinder Goldin hinnoittelu perustuu käytännössä ikä- ja sukupuolirasismille? Parikymppisenä naisena maksoin kuukauden Tinder Goldista noin 17 euroa, siinä missä vähän vanhempi miespuolinen kaverini olisi joutunut pulittamaan samasta lystistä 32 euroa. 

Huomasin kuitenkin pitäväni Tinder Goldista. Minun ei nimittäin tarvinnut tehdä päätöksiä heti! Pystyin selaamaan minusta enemmän tai vähemmän kiinnostuneiden ihmisten listaa kuin minkä tahansa somekanavan uutisvirtaa. Jos jokin profiili ei miellyttänyt, hylkäsin sen. Jos en ollut ihan varma, arvioin tyypin uudelleen parin päivän päästä. Jos joku onnistui tekemään vaikutuksen ensisilmäyksellä, sain matchin välittömästi.

Tällä kertaa minulla tuntui olevan valtaa ja mahdollisuus voittaa.

tinder_blogi

Maksullisten ominaisuuksien tuomista iloista huolimatta pihtasin virtuaalisia sydämiäni kuin mikäkin nunnaluostarin mallioppilas. Siinä Tinderin loputonta korttipakkaa seuloessani aloin hiljalleen nähdä itseni uudessa valossa.

Hylkäsin potentiaalisesti hyviä tyyppejä mitä ihmeellisimmistä syistä. En esimerkiksi päästänyt jatkoon miestä, jonka lempiväri oli oranssi (en voi sietää oranssia väriä). Sitten oli ne tyypit, jotka vaikuttivat muuten kivoilta, mutta profiilissaan ehdottivat treffeille jotain inhoamaani aktiviteettia. Ennemmin sytytän itseni tuleen kuin lähden kanssasi minigolfaamaan, kiitos vain.

Totuus on, ettei yhden Tinder-profiilin perusteella voi päätellä ihmisestä yhtikäs mitään. Edellisilläkin kerroilla olin maalannut mielessäni matcheistani muotokuvat, jotka eivät lopulta vastanneet juurikaan todellisuutta.

Kaikkein inhottavinta oli myöntää, kuinka pinnallinen ihminen pohjimmiltani olen. Saatoin törmätä profiiliin joka vilisi lempibändejäni ja kuvauksen perustella arvomaailmamme kohtasivat, mutta lopulta ulkoinen habitus sai sormeni liukumaan pettyneenä vasemmalle.

 
 

Totuus on, ettei yhden Tinder-profiilin perusteella voi päätellä ihmisestä yhtikäs mitään

 
 

Vaikeita olivat myös tilanteet, joissa toinen osapuoli oli selkeästi kiinnostunut, mutta itse en kyennyt näkemään yhteistä tulevaisuutta. Tiesin ghostaamisen olevan Tinderissä arkipäivää, mutta olin vannonut etten itse koskaan sortuisi moiseen paskaan. Niinpä niin. Sen sijaan että olisin käyttänyt pari minuuttia viimeisen viestin rustaamiseen, oli helpompaa poistaa tyyppi listoilta vähin äänin.

Kyllähän se kirpaisi kun tajusi pissan nousseen suoraan hipsterihattuun.

Varmaan useimmilla meistä on jonkinlainen hahmotelma unelmiemme kumppanista. Minullakin oli. Haavekuviini liittyi liuta erilaisia pinnallisia ja vähemmän pinnallisia ominaisuuksia, sekä joitain harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita. Tietenkin aloin hakemaan Tinderistä ensisijaisesti ihmisiä, jotka vaikuttivat sopivan tuohon valmiiksi rakentamaani muottiin.

Kappas kummaa, kun näiden haavekuviini sopivien ihmisten kanssa tuntui menevän kerta toisensa jälkeen sukset ristiin. Viimeisin kokemukseni mukamas täydellisen Tinder-tuttavuuden kanssa oli sen verran vitutuskäyrää nostattava, että päätin heittää kaikki rakentamani pilvilinnat vastaavista tyypeistä roskakoriin. Selvästikkään en tiennyt mitä potentiaaliselta kumppanilta todellisuudessa halusin. Vaihdoin tietoisesti suuntaa.

Tinderissä hienointa onkin mahdollisuus tutustua ihmisiin, joihin ei koskaan oikeassa elämässä törmäisi. Siitä kannattaa ottaa kaikki ilo irti!

tinder_match

Tinderissä viettämäni aika on ollut enemmän itsetutkiskelua kuin uusiin ihmisiin tutustumista. Virtuaalisessa deittihelvetissä olen joutunut kohtaamaan itsessäni sellaisia puolia, joiden olemassaoloa en ole aiemmin halunnut tiedostaa. Olen saanut myös tärkeitä oppitunteja ihmissuhteista ja nykyajan deittailukulttuurista. En edelleenkään voi sanoa itseäni Tinderin kannattajaksi, mutta ainakin ymmärrän sen luonnetta paremmin.

Kuinkas tämä viimeisin Tinder-seikkailuni sitten päättyy? Se jää nähtäväksi. Olen kuitenkin poistanut sovelluksen puhelimestani toistaiseksi.

Jos ei muuta, niin ainakin saan taas yhden hyvän tarinan kerrottavaksi.

Hidasta matkustelua Kööpenhaminassa

Hidasta matkustelua Kööpenhaminassa

Korealainen ihonhoitorutiini

Korealainen ihonhoitorutiini