Hidasta matkustelua Kööpenhaminassa

Hidasta matkustelua Kööpenhaminassa

En koe palavaa tarvetta matkustaa. Lentojen kyttääminen ja maailmanvalloituksen suunnittelu ei kuulu harrastuksiini, joten en ole elämäni aikana käynyt ulkomailla kovinkaan montaa kertaa. Ainakaan jatkuva lentäminen ei kasvata hiilijalanjälkeäni.

hidas_matkustelu

Ahdistun suorituskeskeisestä matkustamisesta. Pitäisi olla hirveän tehokas, herätä aikaisin ja nähdä kaikki nähtävyydet. Nyt kun tänne asti on kerta tultukin. Sitten kuitenkin säästetään matkakustannuksissa ja valitaan kauhean vaikeat lennot, koska ne nyt vaan oli halvat.

Kaltaiselleni erityisherkälle matkustaminen voi olla valtavan stressaavaa. Kun olin opiskeluaikoinani menossa opintomatkalle Bulgariaan, purskahdin lentokentällä itkuun. Viikko ulkomailla ilman läheisiä ihmisiä tuntui ahdistavalta konseptilta. Onneksi kuitenkin lähdin – tuolla matkalla opin paljon itsestäni matkustajana.

kööpenhamina_nyhavn

Minua kiinnostaa hidas matkustelu, slow travel. Nähtävyyksien suorittamisen sijaan haluan keskittyä matkaseuraan ja uudessa paikassa hengailuun. Ihan rauhassa. Jos jalat on rikki jatkuvasta kävelystä ja pinna alkaa kiristyä, voin ilman syyllisyyden tunnetta jäädä hotellihuoneen sänkyyn makaamaan. Ne pakolliset nähtävyydetkin voi ihan hyvin jättää väliin, jos ne eivät itseä kiinnosta. Jäljelle jäävän ajan voi käyttää niihin asioihin jotka kyseisessä kohteessa aidosti resonoi.

Melko tarkalleen vuosi takaperin vietimme kaveriporukalla ihana pidennetty viikonloppu Kööpenhaminassa. Kööpenhamina on yksi niistä harvoista paikoista, joita kohtaan koen suurta vetoa. Jo ennen kaupungissa vierailua olin varma, että tulisin viihtymään siellä. En ollut väärässä.

Seuraavaksi esittelen suosikkikohteeni Kööpenhaminassa, jotka sopivat mainiosti hitaan matkustelun filosofiaani. Kohteet ovat tulleet jo kiusallisen tutuiksi Instagram-tilini puolella, sillä en voi lakata jakamasta kuvia näistä paikoista.

kööpenhamina_kohteet

Designmuseo

Suurin osa museoista ja erilaisista näyttelyistä on mielestäni kuolettavan tylsiä, joten en viitsi vierailla niissä pelkästä velvollisuudentunnosta. Design Museum Danmark on kuitenkin upea paikka kaltaiselleni esteetikolle. Tanskalainen design vie jalat alta.

Muistan designmuseosta tarkasti vain tuolinäyttelyn. The Danish Chair on jatkuva näyttely, jossa tanskalaisia designtuoleja on ladottu näyttävästi esille yhden tunnelimaisen huoneen molemmin puolin. Vietin tuossa huoneessa pienen ikuisuuden, mutta viettäisin toisenkin. Haaveilen edelleen aika monesta tanskalaisesta tuolista…

kööpenhamina_designmuseo

Glyptoteket

Mitä sanoinkaan niistä tylsistä museoista? Glyptoteket hämmästytti kauneudellaan. Vietettiin tässä sokkeloisessa taidemuseossa tuntikausia, eikä kertaakaan haukotuttanut. Patsaat ja veistokset tekivät minuun suurimman vaikutuksen. Niitä löytyi Glyptoteketin varrelta mielin määrin! Lisäksi nautin suunnattomasti koristeellisesta kasvihuoneesta.

Olihan siellä tietenkin myös niitä näyttelyitä, jotka eivät saaneet viisariani värähtämään. Sen sijaan että olisin jumiutunut matkaseurani kanssa tylsistymään maalausten äärelle, lähdin omille teilleni kuvaamaan itselleni mielekkäitä teoksia. Glyptoteketista sainkin muistoksi reissun parhaimmat valokuvat.

glyptoteket

Yliopiston kasvitieteellinen puutarha

Kasvitieteellinen puutarha oli itselleni reissun kohokohta. Myös täällä irtauduin seurueesta ja lähdin kameran kanssa omille teilleni ihastelemaan eri kasvihuoneita ja niiden asukkeja. Kaiken sen vihreyden keskellä seikkailu omassa rauhassa on parasta mahdollista mindfulnessia.

Kaktushuone oli meidän visiitillämme kiinni, mikä oli vuoden 2018 suurin pettymys. Onneksi sain myös ikkunan läpi räpsittyä matkamuistoja. Ainakin jäi jotain tutkittavaa myös seuraavalle kerralle.

kööpenhamina_kasvitieteellinen_puutarha

Muita hitaita vinkkejä Kööpenhaminaan

  • Kööpenhamina on pyöräilykaupunki. Nappaa siis menopeliksi kaupunkipyörä! Kaupungilla pyöräily on ihanaa, helppoa ja kaiken lisäksi edullista. Pyörä on kätevin keino siirtyä ihastelemaan varsinkin kaukaisempia nähtävyyksiä.

  • Nyhavn saattaa olla yliarvostettu turistikohde, mutta aurinkoisena päivänä sen varrella kävely oli ihmismassasta huolimatta varsin leppoisaa. Satama-alueen kauniita rakennuksia kelpasi ihastella ja kuvata.

  • Jos haluat perspektiiviä elämään, Christianian vapaakaupunki on mielenkiintoinen kohde. Täällä pääset näkemään läheltä boheemia hippielämää sekä vapaata mietojen huumeiden kaupustelua. Visiitistä jäi hiukan ristiriitaiset fiilikset, mutta paikka on kokemisen arvoinen.

  • Jos etsit majoitusta suurelle kaveriporukalle, voin lämmöllä suositella meidän Airbnb-kohdetta. Asunto on aivan käsittämättömän valtava, joten omaa rauhaa löytyi vaikka kaikki olisivat olleet yhtä aikaa kämpillä. Sijainti oli täydellinen ja kauniisti sisustettu asunto oli ilo esteetikon silmälle.

kööpenhamina_vinkit

Tykkäätkö matkustaa hitaasti vai tehokkaasti? Kaikenlaiset vinkit ihanteellisista matkakohteista hitaalle matkustelulle on erittäin tervetulleita!