Miksi pitää odottaa

Miksi pitää odottaa

Kuka on etanaakin hitaampi, suorastaan raivostuttava tyyppi? Minimalisti ostoksilla. Tai ainakin tämän blogin kirjoittaja, joka itseään minimalistiseksi kutsuu. Pääsin pitkästä aikaa ruksimään yhden tuotteen pois materialististen haaveideni muistiosta, sillä ostin juuri Terhi Pölkin kengät. Enkä mitä tahansa Terhi Pölkin kenkiä, vaan Milat, joita olen katsellut sillä silmällä jo reilu vuoden verran.

terhi_pölkki

Kenellekään ei ole jäänyt epäselväksi, että rakastan näitä kenkiä. Olen esitelly niitä miehelleni moneen otteeseen ennen kuin edes ajattelin ostavani niitä. Ottanut kengät puheeksi työpaikan lounastauolla ja kavereiden viestiketjuissa. Katso nyt, ne on niin hienot. Olen esitellyt ne täällä blogissakin, kun kerroin ostoslistani vuodelle 2017.

Taltioin Instagramiin hetken, kun avasin postissa saapuneen kenkälaatikon ensimmäisen kerran. Se oli jännittävä hetki. Vatsanpohjassa kihelmöi. Kengät on varmasti upeat! Mutta entä jos ei sittenkään? Olenko haaveillut koko tämän ajan turhaan? Melkoista venäläistä rulettia, hitti tai huti.

mila_flats

Tiedän, että siellä ruudun toisella puolella voi olla yksi jos toinenkin jeesustelija. Ei nyt voi olla niin helvetin ihmeellistä, yhdet kengät ne vain on. Mutta kun voi olla! Jos et ole koskaan kokenut samanlaista tunnetta ostaessasi jotain uutta, olet jäänyt paljosta paitsi. Ei millään pahalla, mutta suosittelisin sinullekin aavistuksen haaveilua ja kirjanmerkkien tallentelua.

Minulle ehti syntyä emotionaalinen side kenkiin, ennen kuin olin edes pidellyt niitä käsissäni. Saatika jaloissani. Nyt kun kengät ovat viimein minun, kohtelen niitä äärimmäisen kunnioittavasti. Ne ovat odotettu vieras, uusi perheenjäsen, ja haluan pitää niistä hyvää huolta. Haaveilin kengistä yli vuoden, ja haluan käyttää niitä monin kerroin pidempään.

terhi_pölkki_kengät

Vuodessa ehtii kaikenlaista, ajattelin tätäkin ostosta melko monesta eri näkökulmasta. Sopivatko nämä kengät tyyliini? Millaisten asujen kanssa voisin niitä pitää? Minä vuodenaikoina niitä on soveliasta käyttää? Sopivatko ne arkeen ja juhlaan? Onko materiaali laadukasta? Onko merkillä hyvä asiakaspalvelu? Löytyykö kengistä blogikirjoituksia tai ylistäviä somepostauksia? Ovatko kengät hintansa arvoiset? Ovatko ne ekologinen ostos? Onko kengillä jälleenmyyntiarvoa? Mitä teen jos kyllästyn kenkiin tai ne menevät rikki? Onko kengät valmistettu hyvissä olosuhteissa? Onko valmistusmaa Euroopassa? Pääsenkö näkemään tai lukemaan lisätietoja kenkien valmistajista? Mikä on näiden kenkien tarina? Kestääkö se lähempää tarkastelua?

suomalainen_design_kengät

Melkoinen ajatusketju, eikö vain? Omia ostoksiaan ei voi ylianalysoida. Jokainen tekemäni hutiostos on rasite sekä minulle että ympäristölle. Kaikki osapuolet häviää. Siksi olen ottanut tavaksi venyttää ja vanuttaa ostopäätöksiäni mahdollisimman pitkään.

Ja onhan se mahtava tunne viimein saada jotain sellaista, mistä on haaveillut kuukausitolkulla. Tai vuositolkulla. Heräteostoksista seuraava mielihyvä ei ole mitään siihen verrattuna. Heräteostoksissa mielihyvä muodostuu useimmiten tuotteen löytämisestä ja itse ostotapahtumasta. Mutta entäpäs sitten, kun on aika astella ostoskassin kanssa kotiin? Pahimmassa tapauksessa uusi löytö unohtuu vaatekaapin perälle hintalappuineen. Ei näin! Jokainen ostos ansaitsee tulla rakastetuksi.

terhi_pölkki_kokemuksia

Toivottavasti minun ja Milojen välille syntyy yhtä vahva side kuin minun ja laukkuni Torin välille. Olen jo aiemmin kertonutkin hiukan epätavallisen palvovasta suhteestani tuohon laukkuun. Mutta minkäs teet, me minimalistit olemme todella materialistisia. Jokaisella omistamallani tavaralla on painoarvoa. Saan niistä sekä konkreettista hyötyä että pohjatonta, lapsenomaista iloa.

Tiedän, siellä linjoilla on edelleen niitä jeesustelijoita. Tsemppiä, jaksoitte lukea jopa tänne asti. Ymmärrän kyllä, että suhtautumiseni materiaan voi kuulostaa todella omituiselta. Juna normaalisti käyttäytyvien otusten asemalle on kuitenkin ohittanut tämän pysäkin jo melko kauan sitten. Enkä kyllä lähde juoksemaan perään.

terhi_pölkki_mila

Mikä ostos on saanut sinut tuntemaan perhosia vatsassa?

Raha

Raha

Omistamisen taakka

Omistamisen taakka