Minimalistin koti

Minimalistin koti

Olemme asuneet uudessa kodissamme nyt kolmisen viikkoa. Aika hurjaa, ihan vastahan me kannettiin tänne muuttolaatikoita. Aika on kulunut siis nopeasti, ja voi, olen viihtynyt täällä uudessa kodissa niin hyvin! Tässä kirjoituksessa haluankin avata tarkemmin, millainen uusi kotimme on ja millaisia minimalistisia oppeja olen pitänyt mielessäni sitä sisustaessani. Aloitetaankos?


Uuden kodin valinta

Jostain syystä olen päätynyt aiemmin asumaan asuntoihin, jotka eivät lopulta ole tuntuneet kodeilta. Uutta asuntoa etsiessä olinkin tarkkana ajatellessani, voisinko nähdä itseäni asumassa kyseisessä kohteessa. Tämä voi olla yllättävän hankalaa! Yritin kiinnittää erityistä huomiota asunnon sijaintiin, pohjaratkaisuun, kulkuyhteyksiin sekä asunnon yleiseen kuntoon. Laitoin nämä asiat mielessäni myös tarkkaan tärkeysjärjestykseen.

Minulle on introverttinä tärkeää, että saan olla omassa kodissani myös yksin. Tarvitsen siis tilaa ja mahdollisuuden sulkeutua tarvittaessa erilliseen huoneeseen omien ajatusteni kanssa. Tästä syystä olemme asuneet mieheni kanssa aina kolmioissa. Myös pohjaratkaisulla on väliä – entinen kotimmekin oli kolmio, mutta en jostain syystä saanut siellä tarpeeksi omaa rauhaa. Eteinen, keittiö ja olohuone muodostivat tavallaan yhden suuren tilan, jota ei voinut rajata ovilla. Vietinkin melko suuren osan ajastani makuuhuoneessa, ja olohuone oli lähinnä kissojen oleskelutilaa.

Uudessa kodissamme jokaisen huoneen saa suljettua ovella. Mieheni työhuone on vastakkaisella puolella asuntoa olohuoneeseen nähden, joten voin halutessani sulkeutua olohuoneeseen bloggaamaan tai joogaamaan rauhassa. Kotimme on aivan Oulun ydinkeskustassa, joten kaikkialle on lyhyt matka ja hyvät kulkuyhteydet. Yllätyin hiukan itsekin, että asunnon yleinen kunto onkin prioriteettilistani viimeisenä. Uusi kotimme ei olekaan siltä osin aivan täydellinen. Sisustus tekee kuitenkin ihmeitä, eikä täällä ole mitään epäkohtaa mikä erityisesti häiritsisi minua.

Mitä opin? On turhaa hankkia täydellisesti remontoitu asunto, jos pohjaratkaisu ei toimi eikä sijainti ole oikea. On tärkeää löytää ne asiat, jotka tuovat asumiseen oikeasti lisäarvoa.


Sisustus

Entinen kotimme oli täynnä opiskelijoiden budjettihankintoja. Jostain syystä olin esimerkiksi kuvitellut, että on olemassa jonkinlainen lista asioita, jotka jokaisen kunnon kansalaisen täytyy hankkia. Nämä niin sanotut pakolliset hankinnat olivat sitten opiskelijabudjetilla ostettuja vähän sinnepäin olevia tavaroita, joihin en ollut koskaan tyytyväinen.

Totuus kuitenkin on, että en oikeasti halunnut tai tarvinnut suurta osaa omistamistani asioista. Vihaan syvästi esimerkiksi verhoja ja päiväpeittoja. Jostain syystä en kuitenkaan tullut koskaan ajatelleeksi, että eihän minun ole mikään pakko pitää verhoja jos niille ei ole konkreettista tarvetta (kuten häiritsevä auringonvalo). Ja miksi peittäisin kauniit lakanat rumalla päiväpeitolla? Ennen muuttoa kyseenalaistin jokaisen omistamani esineen tarpeellisuuden sekä sen, pitäisikö niitä päivittää uusiin. Tämän karsinnan kautta luovuimme lopullisesti esimerkiksi televisiosta ja tv-tasosta sekä hankimme uuden sohvan olohuoneeseen.

Päätin myös pitää kaikki kodin turhat somisteet minimissä. Joo, onhan tuo keraaminen ananas tosi kivan näköinen, mutta tarvitsenko sitä todella omaan olohuoneeseeni? Huoneilmaa parantavat ja viihtyisyyttä luovat huonekasvit sekä kukat ovat kotiimme lämpimästi tervetulleita. Myös pari kynttilää on mukava omistaa. Muutoin jätän kaikenlaiset pöytätasoja täyttävät koriste-esineet pois sisustuksestamme ja sijoitan rahani mieluummin näyttäviin huonekaluihin ja mattoihin.

Mitä opin: KonMari-opeista kannattaa sisäistää sen pääviesti: jos tavara ei tuo sinulle iloa tai konkreettista hyötyä, et tarvitse sitä elämääsi. Rihkamasta kannattaa hankkiutua eroon ja panostaa sen sijaan suuriin linjoihin ja laatuun.


Näin pääset alkuun

Aloitimme kodin karsimisprosessin 30 päivän minimalistipelillä. Ideana on karsia tavaraa kuukauden ajan päivien numeroiden perusteella – kuun ensimmäisenä päivänä hankkiudut eroon yhdestä tavarasta, toisena päivänä kahdesta, viidentenätoista päivänä viidestätoista tavarasta. Ja niin edelleen. Pidän haasteesta, sillä se alkaa helposti mutta motivoi kuitenkin pääsemään eroon mahdollisimman suuresta tavaramäärästä. 

Haastekuukauden loppupuolelle olimme varanneet kirppispöydän kahden viikon ajaksi. Isommat huonekalut saivat uuden kodin Facebookin kierrätysryhmien kautta, kaiken muun kärräsimme kirpputorille. Pari kassillista päädyimme viemään kierrätyskeskukseen. Lopulta onnistuimme pääsemään eroon kaikesta mistä halusimme, ja tuottoa projektille tuli huikeat 390€. Nämä rahat sijoitettiin esimerkiksi uusiin ja tarkasti valituihin mattoihin ja sohvapöytiin. Karsin siis etukäteen konkreettisesti pois kaiken tavaran, mitä en enää halunnut uuteen kotiimme. Näin ne eivät vahingossakaan jää pyörimään nurkkiin jatkossa.

Mitä opin: Kirppispöydän vuokraaminen ja ylläpito on raskas prosessi, mutta se myös palkitsee. Jos projekti tuntuu ylivoimaiselta, aloita se jonkin haasteen voimin. Ja ajattele, kirppispöydän tuotoilla voi viimein panostaa juuri siihen sisustuselementtiin, josta on aina haaveillut.


Lopputulos

Karsintaprosessin ansiosta kotimme tuntuu oikeasti kodilta. Sen jokainen huone on aktiivisessa käytössä ja sisustettu viihtyisästi. Säilytystilaa ei juurikaan ole, mutta emme sitä enää tarvitsekaan. Jopa siivoamisesta on tullut ihan kivaa. Kun on tilaa, näemmä myös imuri ja moppi heiluu paljon sujuvammin. Siistissä ja viihtyisässä kodissa puolestaan rentoutuu, keskittyy paremmin sekä nukahtaa helpommin. Näin esimerkiksi.

Kaikki eivät saa minimalismista samanlaista mielihyvää, mutta minun elämänlaatuani se on parantanut hurjasti. Olen erityisen herkkä kaikille ympäristön ärsykkeille, ja epämiellyttävässä ympäristössä oleskelu oikeasti vaikuttaa mielialaani todella paljon. Arvostan selkeyttä ja järjestelmällisyyttä, ja näihin arvoihin erilaiset minimalistiset opit ovat tuoneet paljon käytännönläheisiä vinkkejä. Minimalismi on työkalu, jonka avulla elämästä voi karsia kaiken turhan ja keskittyä niihin asioihin, joilla on oikeasti merkitystä.

Minimalismi on myös paljon muuta kuin kodin järjestys. Aion avata enemmän esimerkiksi ajatuksiani minimalistisesta ruokavaliosta ja vaatekaapista. Mistä aiheesta sinä haluaisit kuulla minimalistin ajatuksia ja vinkkejä?

Huonoista ystävistä

Huonoista ystävistä

Luonnolliset meikit

Luonnolliset meikit