Miksi minimalisti ostaa merkkivaatteita

Miksi minimalisti ostaa merkkivaatteita

Lähipiirissäni vitsaillaan materialistisista taipumuksistani usein. Toisinaan se menee jopa piikittelyn puolelle. Mikä minimalisti se sellainen on, joka haaveilee satojen eurojen arvoisista vaatteista? Ymmärrän että tämä asia voi tuntua ristiriitaiselta, joten tässä kirjoituksessa avaan omaa näkökantaani merkkivaatteisiin, brändeihin ja ylipäätään kalliisiin ostoksiin.

uhana design neule

Minimalistisesta elämäntavasta on monenlaisia tulkintoja. Onhan tässä ismissä ties minkälaista lahkoa ja herätysliikettä, myönnetään. Melko yleinen käsitys lienee kuitenkin se, että minimalistin tulisi tyytyä mahdollisimman vähään ja karttaa kaikenlaista materiaa. Käytännössä tällä mentaliteetilla tavaroita tarvitaan vain sen oleelliseen käyttötarkoitukseen – ihan sama miltä se näyttää, kunhan se toimii. Ja kyllä, tuohan on minimalismia puhtaimmillaan!

Tällaista elämäntyyliä noudattavat ihmiset eivät osta juuri mitään uutena. Arvostan ihan suunnattomasti ihmisiä, jotka hankkivat jokaisen huonekalunsa ja vaatteensa kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista. Minusta ei kuitenkaan koskaan tule sellaista ihmistä. Olen sellaiseen metsästykseen aivan liian laiska.

Eikä ole mikään salaisuus, että rakastan kauniita esineitä ja hyvää designia. Esteetikon silmissä rumat mutta käytännölliset esineet eivät kauheasti pirskahtele elämäniloa – syyttäkää KonMaria, mutta nykyään analysoin jokaisen soppakauhan esteettisen arvon. Kyllä, omalla tavallani olen siis hyvinkin materialisti. Melkoinen paradoksi! Minimalistina en hanki materiaa materian vuoksi, mutta välitän tavaroistani todennäköisesti paljon keskivertokuluttajaa enemmän. Kun omistaa vain vähän, jokaisen yksittäisen esineen merkitys omassa elämässä kasvaa. Myös ulkonäöllisesti.

Mutta miksi minimalisti ostaa kalliita merkkivaatteita? 

terhi pölkki mila

Eettinen pukeutuminen on yksi suosikkipuheenaiheistani. Haluaisin pukeutua vaatteisiin joiden valmistusprosessi ei kuluta ympäristöä kohtuuttomasti. Lisäksi vaatteiden tekijöiden olisi hyvä saada työstään kohtuullista palkkaa. Asioinkin edullisissa ketjuliikkeissä enää harvoin. Jos vaate maksaa alle 20 euroa, niin paljonko sen tekijälle on jäänyt käteen? Koko ajatus ahdistaa. Suosittelen lämpimästi Neflixistä dokkaria nimeltä The True Cost – siinä pureudutaan hyvin halpavaateteollisuuden ongelmiin.

Ajan saatossa olen onnistunut löytämään brändejä joiden arvoihin kuuluu eettisyys, ekologisuus ja läpinäkyvyys. Jotkut näistä jopa valmistavat oman tyylini kanssa yksiin meneviä vaatteita. Vähemmästäkin tulee merkkiuskolliseksi! Jos vaatemerkki saa raksin jokaiseen määrittelemääni ruutuun, niin yleensä se näkyy myös hintalapussa. Mutta ah sitä puhdasta omatuntoa, kun saa vetää päälle vaatteen, jonka taustat tietää! Korkean hinnan vuoksi ostokseni ovat yleensä myös tarkkaan harkittuja, joten turhat heräteostokset ovat hyvin pitkälti jääneet historiaan.

Jollain tapaa kuitenkin vierastan helposti tunnistettavia brändejä. En esimerkiksi halua ostaa vaatteita, joissa näkyy metrien päähän valmistajan logo. Jos näette minut joskus Louis Vuitton kainalossa, niin kiikuttakaa minut hoitoon. Ylipäätään en osta merkkivaatteita niiden statuksen vuoksi, vaan minulle on tärkeää niiden taustalla olevat arvot. Mikä tahansa kallis merkki ei siis kelpaa, sori vaan. Monet luksusbrändit ovat itseasiassa hyvin arveluttavia, tsekkaa vaikka tämä uutinen.

arela laine sweater

En todellakaan ole mikään täydellinen minimalisti tai ekojeesus, en edes yritä olla. Minulle on kuitenkin tärkeää tehdä sellaisia valintoja, joiden kanssa pystyn itse elämään. Joskus teen tietoisesti eettisesti tai ekologisesti arveluttavia ostoksia, mutta seuraavalla kerralla valitsen taas paremmin. Avainasemassa on juurikin omien valintojensa tiedostaminen. On aivan liian helppoa ummistaa silmät ja olla ajattelematta vaatteidemme todellista hintaa.

Aihe on ajankohtainen, sillä tällä viikolla on vietetty Vaatevallankumousta. Viisi vuotta sitten Bangladeshissa kuoli yli 1000 ompelutehtaan työntekijää, kun Rana Plaza -rakennus romahti. Onnettomuuden johdosta on startattu Fashion Revolution Week, eli suomeksi Vaatevallankumous. Tarkoituksena on herättää keskustelua ja näyttää somen voimalla, että me kuluttajat haluamme vaateteollisuudelta vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Rana Plazan kaltaisia onnettomuuksia ei saisi enää tapahtua.

Kiinnitätkö sinä huomiota vaatteidesi eettisyyteen?

Viis veisaamisen elämänmullistava taika

Viis veisaamisen elämänmullistava taika

Sosiaalisesta mediasta ja kateudesta

Sosiaalisesta mediasta ja kateudesta