Erityisherkkyys ja minimalismi

Erityisherkkyys ja minimalismi

Tavallaan vähän nolottaa, mutta sanotaan se nyt suoraan: olen erityisherkkä.

Sana erityisherkkyys voi herättää aika mielenkiintoisia mielikuvia, jos asiaan ei ole perehtynyt. Olen myös törmännyt siihen, että erityisherkkyydestä vitsaillaan turhana muoti-ilmiönä. Mitä se erityisherkkyys oikeasti tarkoittaa? Jokainen kokee oman herkkyytensä eri tavalla, mutta voin kertoa omista kokemuksistani. Blogitekstin lopusta löytyy muutama ajatus siitä, miten erityisherkkyyden kuormittavuutta voi helpottaa minimalismilla.

erityisherkkyys

Mitä erityisherkkyys on

Minulla erityisherkkyys näkyy vahvoina tunteina ja aisteina. Koen, että omat tunnereaktioni ovat aina muihin ihmisiin verrattuna potenssiin sata – niin hyvässä kuin pahassakin. Innostun, eläydyn ja välitän, mutta toisaalta olen myös hyvin temperamenttinen. Jos oikeasti loukkaannun ja suutun perinpohjaisesti, niin se on menoa se. Myös stressi ja ahdistus iskee minuun herkästi.

Aistini ovat keskivertoa herkempiä, kaikki äärikokemukset ovat itselleni haasteellisia. En esimerkiksi kykene syömään tulista ruokaa tai juomaan erityisen kuumia juomia. Joudun olemaan tarkka vaatteideni materiaaleista, sillä ihoni kutisee herkästi. Lisäksi olen hajusteherkkä – useimmat hajuvedet ja kemikaaliset tuoksut ovat itselleni sietämättömiä. Viihdyn parhaiten pilvisellä säällä ja hämärässä, sillä liiallinen valo sattuu silmiin.

Erityisherkkyys ei siis ole pelkkää kissavideoille itkemistä, vaikka sitäkin toki tulee tehtyä. On myös hyvä muistaa, että erityisherkkä ei ole aina ujo introvertti – erityisherkkyyttä esiintyy kaikenlaisilla ihmisillä.

Itselleni suurin haaste on erityisherkkyyden kuormittavuus. Kroppani ottaa vastaan niin paljon ärsykkeitä, että sitä on välillä vaikeaa käsitellä. Erilaiset juhlat, tapahtumat ja reissut ovat minulle raskaita, niihin kun liittyy usein aika monenlaista muuttujaa: ääniä, valoja, hajuja... Myös avokonttorissa työskentely on välillä kuormittavaa. Tykkäänkin viettää mahdollisimman paljon aikaa kotona omissa oloissani, tavallisesta arjestakin palautuminen kun vie voimia.

erityisherkkyys_minimalismi

Erityisherkkyys ei ole sairaus tai ongelma, josta voisi saada diagnoosin. Se on synnynnäinen ominaisuus ihmisessä – siinä missä silmien värikin. Erityisherkkyyden tunnistaminen perustuu omiin havaintoihin ja kokemuksiin. Yhdysvaltalainen psykologian tohtori Elaine Aron on omistanut elämänsä erityisherkkyyden tutkimukselle. Hänen mukaansa noin 15–20 % ihmisistä on erityisherkkiä (lähde).

Vaikka erityisherkkyydessä on paljon haasteita, siinä on myös omat positiiviset puolensa. Uskon, että erityisherkkyyden ansiosta minulla on erityisen hyvä visuaalinen silmä. Rakastan musiikkiin ja elokuviin uppoutumista. Näen kauneutta epätavallisissa paikoissa. Minun on helppo eläytyä ja asettaa itseni toisen asemaan. Välitän ja olen empaattinen.

Minun on ollut vaikeaa hyväksyä oma erityisherkkyyteni. Olen kasvanut ympäristössä, jossa herkkyyttä ei ole osattu nähdä erityisen hyvänä asiana. Muistan itkeneeni lapsena paljon – muistan myös, että on pyydetty olemaan itkemättä. Mitä vanhemmaksi kasvoin, sitä enemmän oma herkkyys alkoi hävettää. Tunteesta on ollut vaikeaa päästä eroon. Erityisherkkyydestä on kuitenkin paljon enemmän iloa kuin haittaa, eikä se ole kuin yksi osa minua. Herkkyydestä on jopa hyötyä! Minimalismi on minulle apukeino keskittyä eritysherkkyyden positiivisiin puoliin.

Miten erityisherkkä hyötyy minimalismista

Minimalismin ydinajatus on poistaa elämästä turhat häiriötekijät. Eikö ole siis aika loogista, että minimalismin avulla erityisherkkä voi rajata elämästään turhia aistiärsykkeitä?

Epämääräiset tavararöykkiöt ja yleinen epäsiisteys ovat omiaan häiritsemään erityisherkkää. Värimaailmaltaan maltillinen ja sisustukseltaan yksinkertainen koti takaa minulle selkeän mielen. Kun tavaraa on vähän, myöskään sotkua ei synny helposti. Näköaistin lisäksi olen huomioinut kotona myös muut aistit. Olen minimoinut kaikki tuoksut vaihtamalla kaikki pesuaineet hajusteettomiin. Valaistus on mahdollisimman pehmeä, sisustuksessa käytettyihin materiaaleihin on kiinnitetty huomiota.

erityisherkkä_minimalisti

Ahdistusta ja muita negatiivisia tunteita voi minimoida karsimalla huonot ihmissuhteet pois omasta elämästä. Olen kirjoittanut pari vuotta sitten blogitekstin huonoista ystävistä – sieltä voit lukea mietteitäni kavereista eroamisesta.

Kaiken kaikkiaan olen huomannut elämän yksinkertaistamisella olevan positiivisia vaikutuksia omassa olotilassani. Minimalismista hyötyvät ihan kaikki, mutta suosittelen sitä erityisesti kaikille meille erityisherkille. Erityisherkkyys voi tuntua usein turhan suurelta taakalta, mutta minimalismin avulla voi keskittyä helpommin niihin herkkyyden positiivisiin puoliin.

Oletko sinä erityisherkkä? Mitä keinoja olet keksinyt erityisherkkyyden kuormittavuuden vähentämiseksi?

Sosiaalisesta mediasta ja kateudesta

Sosiaalisesta mediasta ja kateudesta

Raha

Raha