Johdatus astrologiaan: planeetat syntymäkartalla

Olen tehnyt lukuisia eri persoonallisuustestejä elämäni varrella, jotta oppisin ymmärtämään itseäni hiukan paremmin. Rakastan itsetutkiskelua! Olen testannut itseäni niin itsenäisesti internetin syövereissä kuin työsuhde-etuna ammattilaisen kanssa. Mikään testitulos ei kuitenkaan ole tuntunut avaavan persoonallisuuttani tarpeeksi kattavasti. Olisihan se varmaan mahdotontakin, eihän ihmisiä pysty jakamaan valmiisiin muotteihin.

Sitten tutustuin astrologiaan. Kun generoin ensimmäisen kerran oman astrologisen syntymäkarttani, minulle avautui ovi aivan uudenlaiseen maailmaan. Viimein olin löytänyt työkalun, joka ottaa persoonallisuuteni pienimmätkin vivahteet huomioon. Mitä enemmän astrologiaa tutkin, sitä enemmän palasia alkoi loksahdella paikoilleen. Oletko valmis tutustumaan itseesi perinpohjaisesti?

Kuvassa Gabriela Herstikin kirja Craft – How to Be a Modern Witch

Kuvassa Gabriela Herstikin kirja Craft – How to Be a Modern Witch

Astrologinen syntymäkartta

Astrologinen syntymäkartta (birth chart) on pysäytetty kuva planeettojen sijainneista sinä hetkenä kun synnyit. Se on kuin persoonallisuustestin tulos, mutta omien vastaustesi sijaan tulokset määrittää syntymäaikasi. Onko tuttavasi samaa horoskooppimerkkiä kuin sinä, mutta teissä ei tunnu olevan mitään samaa? Todennäköisesti syntymäkarttanne ovat hyvin erilaiset. Jopa identtisten kaksosten syntymäkartat voivat poiketa toisistaan, sillä astrologiassa jokaisella minuutilla on merkitystä.

Olet paljon enemmän kuin horoskooppimerkkisi. Auringon ohella jokainen planeetta asettuu syntymäkartallasi johonkin tähtimerkkiin. Missä merkissä Kuu on? Entä Venus ja Mars? Kaikki planeetat vaikuttavat persoonallisuuteesi. Jos et samaistu horoskooppimerkkiisi, omaan syntymäkarttaan perehtyminen voi tuoda ahaa-elämyksiä.

Löydät ohjeet oman syntymäkartan tekemiseen tämän kirjoituksen lopusta. Tutustutaan kuitenkin ensin planeettoihin ja niiden merkityksiin omalla kartallasi. Kun ymmärrät planeettojen roolit, osaat lukea karttaasi paremmin. Etkö malta odottaa? Skippaa tästä suoraan ohjeisiin.

Sisäplaneetat

Astrologiassa sisäplaneetoilla tarkoitetaan Aurinkoa sekä planeettoja, jotka sijaitsevat sen läheisyydessä. Sisäplaneetat vaikuttavat luonteeseemme paljon henkilökohtaisemmalla tasolla kuin ulkoplaneetat. Kun tutustut omaan syntymäkarttaasi, sisäplaneetoista on helpointa aloittaa. Sisäplaneettoihin lukeutuu Aurinko, Kuu, Merkurius, Venus ja Mars.

Ulkoplaneetat

Ulkoplaneetat edustavat abstraktimpia ominaisuuksia syntymäkartallamme. Niiden vaikutusta omassa elämässä voi olla vaikeampaa hahmottaa. Ulkoplaneettoja ovat Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus ja Pluto. Kyllä, näissä piireissä Pluto on edelleen planeetta!

Ulkoplaneetoista Uranus, Neptunus ja Pluto pysyvät samassa tähtimerkissä useita vuosia kerrallaan. Ne siis hallitsevat yksilön sijaan jopa kokonaisia sukupolvia.

Kuvassa Magic of I -kalenteri

Kuvassa Magic of I -kalenteri

AUrinko

Aurinko on syntymäkarttasi tärkein planeetta. Se määrittää luonteesi, identiteettisi ja kuinka ilmaiset itseäsi. Aurinko on persoonallisuutesi ydin – sen ominaispiirteet seuraavat sinua läpi elämän. Ja kyllä, aurinkomerkki on se perinteinen horoskooppimerkki, jonka lähes jokainen itsestään tietää.

Kuu

Kuu ohjaa tunteitasi ja mielialojasi. Se kertoo intuitiostasi, vaistoistasi ja tavoistasi. Se määrittää myös sisäiset tarpeesi. Mitä tarvitset ollaksesi emotionaalisesti onnellinen? Mitkä asiat tuovat sinulle turvaa? Tämä on se puoli itsessäsi, jota et paljasta kenelle tahansa. Todennäköisesti vain läheisimmät ystäväsi, perheesi ja kumppanisi pääsevät näkemään sinussa kuumerkkisi piirteitä.

Kuu hallitsee suuria tunteita: vihaa, mustasukkaisuutta ja pelkoa. Myös suurimmat ilon ja nautinnon tunteet kuuluvat Kuun vaikutuspiiriin. Kuumerkkisi on läsnä, kun reagoit asioihin ajattelematta ensin.

Nouseva merkki

Nouseva merkki ei ole planeetta, mutta se on Auringon ja Kuun ohella yksi tärkeimpiä tekijöitä syntymäkartallasi. Nouseva merkki on se tähtimerkki, joka nousi itäiseltä taivaalta sinä hetkenä kun synnyit.

Nouseva merkki vaikuttaa ulkonäköösi ja pukeutumistyyliisi. Kun tutustut uusiin ihmisiin, nouseva merkki määrittää antamasi ensivaikutelman. Joskus se voi olla ristiriidassa todellisen luonteesi kanssa. Vaikutatko ujolta introvertiltä, vaikka todellisuudessa rakastat olla huomion keskipisteenä? Annatko itsestäsi itsevarman vaikutelman, vaikka olisit todellisuudessa vähän epävarma? Nouseva merkki on kuin maski, jonka näytät ulkomaailmalle.

Merkurius

Merkurius on kommunikaation ja mielen planeetta. Se paljastaa puhetyylisi lisäksi esimerkiksi tapasi ajatella ja prosessoida informaatiota. Oletko luontaisesti nopea oppimaan uutta? Kiitä Merkuriusta.

Tähtimerkkisi Merkuriuksessa voi tehdä sinusta ikuisen optimistin tai pesunkestävän pessimistin. Se myös kertoo oletko ennemmin aina äänessä vai tarkkaavaisen kuuntelijan roolissa. Näin ollen Merkurius määrittää omalla tavallaan miten hyvin tulemme muiden ihmisten kanssa toimeen. Todennäköisesti sinun ja parhaan ystäväsi Merkuriukset sopivat erityisen hyvin yhteen!

VenUs

Venus on rakkauselämäsi perusta. Se määrittää millaisiin ominaisuuksiin ihastut ja kuinka ilmaiset rakkautta läheisillesi. Ihmissuhteiden lisäksi Venus kertoo mistä saat nautintoa ja millaisia asioita pidät kauniina. Saat siis kiittää Venusta myös tyylitajustasi (tai sen puutteesta).

Kun haluat selvittää mitä todella haluat ihmissuhteiltasi, käännä katseesi kohti Venusta. Sytytkö eniten vaihtelusta, haasteista vai turvallisuuden tunteesta? Tarvitsetko jatkuvasti huomiota vai kaipaatko etäisyyttä? Kun tutustut paremmin tähtimerkkiisi Venuksessa, osaat ainakin teoriassa valikoida itsellesi sopivampia kumppaneita.

Mars

Mars on maskuliininen toiminnan planeetta. Se on nimetty roomalaisen mytologian sodan jumalan mukaan, joten viha ja sota ovat sen keskeisiä teemoja. Mars kertoo kuitenkin paljon muustakin: kunnianhimosta, itseluottamuksesta ja seksuaalisesta energiasta. Mars on sisäinen motivaattorisi. Selvitä mitä tähtimerkkisi Marsissa tarvitsee, jotta saat asiat hoidettua!

Tapasi käsitellä riitatilanteita kuuluu Marsin vaikutuksen piiriin. Oletko passiivis-aggressiivinen mököttäjä vai haluatko lakaista koko riidan maton alle? Oletko pitkävihainen vai lepytkö yhtä nopeasti kuin suututkin? Marsilta saamasi energia voi olla rakentavaa tai jopa tuhoisaa – opettele kanavoimaan sitä hyviin tarkoituksiin.

Jupiter

Jupiter on filosofinen planeetta. Se hallitsee tietoa ja korkeampaa koulutusta. Jupiteria kutsutaan myös hyvän onnen planeetaksi, joka on pullollaan idealismia ja optimismia. Vaaleanpunaisten lasien läpi tarkasteltuna voit nähdä Jupiterin ikään kuin jättimäisenä onnenamulettina, joka kertoo missä asioissa olet onnekas ja mitkä asiat tuovat sinulle vaurautta.

Näet Jupiterin vaikutuksen tilanteissa, joissa joudut ottamaan hypyn tuntemattomaan. Luotatko tarkkaan taustatutkimukseen vai intuitioosi? Punnitsetko eri vaihtoehtoja harkiten, vai syöksytkö pää edellä uutta kohden? Tähtimerkkisi Jupiterissa antaa osviittaa.

SaTurnuS

Saturnus on planeettojen isähahmo. Se johtaa vastuuta, itsekuria ja rajoitteita. Saturnus kertoo elämäsi tavoitteista ja tärkeimmistä oppitunneista. Vaikka Saturnuksen keskeiset teemat saattavat kuulostaa hiukan ankeilta, tämä planeetta tuo elämääsi tarvittavaa järjestystä ja ryhtiä.

Saturnus ohjaa sinua löytämään paikkasi työelämässä. Tunnetko vetoa teknologiaa ja tiedettä kohtaan, vai koetko elämäsi merkityksellisemmäksi työskennellessäsi ihmisten kanssa? Tarvitsetko turvallisen uran, vai oletko syntynyt pelottomaksi johtajahahmoksi? Jos et tiedä mitä haluaisit tehdä isona, ehkä tähtimerkkisi Saturnuksessa antaa ideoita.

URanus

Uranus on kapinallinen planeetta, joka edustaa innovaatioita, kehitystä ja yllätyksiä. Sen tehtävä on rikkoa sääntöjä ja luoda radikaaleja muutoksia. Vapaus ja luovuus ovat Uranukselle tärkeitä. Syntymäkartallamme Uranus näyttää, missä asioissa nousemme vastarintaan. Tieteellisillä neroilla ja kaikenlaisilla edelläkävijöillä on useimmiten vahva Uranuksen vaikutus syntymäkartoillaan.

Tämä planeetta pysyy yhdessä tähtimerkissä seitsemän vuotta kerrallaan, joten sen vaikutus ulottuu useampaan sukupolveen. Kunkin aikakauden suurimmat keksinnöt ja radikaaleimmat aatteet ovat Uranuksen vaikutuksen tulosta.

NePtUnus

Neptunus on spirituaalinen planeetta, joka sukeltaa pintaa syvemmälle. Neptunus ohjaa alitajuntaa, unelmia ja fantasioita – sen tehtävä on inspiroida meitä. Neptunuksen energia ei kuitenkaan ole pelkästään positiivista, sillä tämä planeetta vastaa myös illuusioista ja harhakuvista.

Neptunus vaikuttaa moniin taiteen lajeihin, kuten musiikkiin ja muotiin. Koska Neptunus pysyttelee yhdessä tähtimerkissä noin neljäntoista vuoden ajan, sen vaikutuksen voi nähdä kunkin aikakauden vallitsevissa tyylisuuntauksissa. Tämä planeetta hallitsee myös lääkkeitä ja huumeita. Neptunuksen sijainti syntymäkartalla kertoo suhtautumisesta näihin aineisiin ja voi paljastaa taipumuksen riippuvuuteen.

Pluto

Pluto on intensiivinen planeetta, joka pitää sisällään suurimpia salaisuuksiamme. Kuolema, tuho, rikokset, pakkomielteet ja addiktiot ovat Pluton vaikutuspiirissä. Tämä voi kuulostaa pelottavalta, mutta pohjimmiltaan Pluton energia auttaa meitä uudistumaan ja muuttumaan.

Pluto on planeetoista hitain – se voi pysytellä yhdessä tähtimerkissä jopa kolmekymmentä vuotta kerrallaan. Näin ollen se muovaa kokonaisia sukupolvia muuttamaan yhteiskuntaa.

planeetat.jpg

Miten planeettoja tulkitaan

Henkilökohtainen syntymäkarttasi kertoo, missä tähtimerkissä kukin planeetta sijaitsi syntyessäsi. Voit ajatella planeettoja näyttelijöinä ja tähtimerkkejä rooleina, joita ne esittävät elämässäsi.

Esimerkki: Minun kartallani Aurinko on Vaa’assa, Kuu Oinaassa, Venus Neitsyessä ja Merkurius sekä Mars Skorpionissa. Nouseva merkkini on Härkä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ensivaikutelmaltani olen mukavuudenhaluinen Härkä. Perusluonteeltani olen diplomaattinen Vaaka, mutta sisälläni kuplii tulinen Oinas. Valitsen kumppanini Neitsyen kriittisyydellä ja kommunikaatiotyylini on piikikäs Skorpionin ansiosta.

Planeetat ja merkit muodostavat syntymäkartallesi toisiaan tasapainottavan kokonaisuuden. Pohdi kuinka ne toimivat suhteessa toisiinsa. Onko sinulla useita planeettoja samassa tähtimerkissä? Onko syntymäkartallasi merkkejä, jotka ovat ikään kuin toistensa vastakohtia?


Näin luot oman syntymäkarttasi

Internet on pullollaan työkaluja, joilla voit luoda oman astrologisen syntymäkarttasi ilmaiseksi. Jotta saat kartastasi totuudenmukaisen, tarvitset seuraavat tiedot:

  1. Syntymäpäiväsi

  2. Minuutintarkka syntymäaikasi (kysy vanhemmiltasi)

  3. Syntymäkaupunkisi

Cafe Astrology on yksi helppokäyttöisimmistä sivustoista, sillä on hyvä aloittaa. Co — Star on selkeä ja visuaalisesti kaunis sovellus, joka on tunnettu viihdyttävän röyhkeistä notifikaatioistaan. Jos haluat oikaista suoraan syvään päähän, TimePassages kertoo planeettojen lisäksi paljon muutakin. Jos nämä työkalut eivät tunnu luontevilta, voit etsiä muita vastaavia hakusanoilla free birth chart & free natal chart.

Pysytkö vielä kärryillä? Oma syntymäkartta paljastaa meistä niin paljon informaatiota, että sen sulattelemiseen voi mennä hetki jos toinenkin. Älä kuitenkaan ota planeettoja liian vakavasti! Parhaimmillaan astrologia tarjoaa hyvää viihdettä ja avaimia itsetutkiskeluun.

Yritin pitää tämän kirjoituksen mahdollisimman aloittelijaystävällisenä, joten olen jättänyt monia oleellisia asioita vielä kertomatta. Sukellamme entistä syvemmälle astrologiaan tulevissa kirjoituksissa. Voit jättää minulle juttutoiveita kommenttiboksissa tai Instagramin yksityisviestillä.


Psst! Jos haluat jatkaa opiskelua itsenäisesti, olen käyttänyt tämän kirjoituksen lähteinä esimerkiksi seuraavia sivustoja: cafeastrology.com, astrology.com, astrostyle.com ja astrologyzone.com.